-1- Hoe selecteer je een goede partner voor het maken van je bedrijfsfilm?

Een bedrijfsfilm voor een bedrijf is heel belangrijk. Het is je uithangbord en je wilt dat alles klopt. Het vergt een goede voorbereiding om te zorgen dat je klaar bent voor het maken van je video. Belangrijk is daarbij het selecteren van de juiste videoproducent.

Wat is nu belangrijk bij de keuze van een bedrijf die jullie film kan realiseren?

Het klinkt heel basaal maar je moet op z’n minst op dezelfde golflengte zitten als de video-partij. Maak daarom altijd kennis en kijk of het op persoonlijk vlak klikt. Een belangrijke stap in het slagen van je video.

Kijk eens goed naar de prijs

Een laag uurtarief zegt niet alles. Wat de ene kan doen in een paar uur heeft de ander een hele dag voor nodig. Vraag naar hun plan van aanpak en leg dit naast het te verwachten resultaat. Bekijk de portfolio en kijk of de kwaliteit overeenkomt met jullie wensen. De ene film is de andere niet.

Komen er mensen van je bedrijf in beeld die wat moeten vertellen?

Vraag dan eens naar de aanpak en visie. Moeten mensen een tekst uit hun hoofd op dreunen of hebben ze daar hun eigen interview methode voor? Tijdens het filmen is een goede sfeer heel belangrijk. Wanneer jij, een collega of acteur continue gespannen voor de camera staat, is dat niet alleen een vervelende ervaring, je zult het ook terug zien in het eindresultaat. In een portfolio kun je hier doorgaans voorbeelden van zien. Kijk of je de mensen in die films geloofwaardig en ontspannen over vindt komen.

Distributie...

Vraag eens na of je ook begeleid wordt in het traject na het maken van de video. Door een video alleen op een website of op een YouTube kanaal te zetten, bereik je tegenwoordig je doelgroep niet meer. Een goede video partner kan je begeleiden om je doelgroep te bereiken.

-2- Wat is slim, een video of een animatie?

Bedrijven kloppen vaak met een vaste wens bij ons aan: Ik wil een video of ik wil een animatie.
Maar wat is nu de beste keus?

Om een goede keuze te kunnen maken gebruiken we aan aantal criteria:
- De inhoud van wat je wilt communiceren
- Lengte van de video of animatie
- Kosten en realisatietijd

De inhoud

In het algemeen kun je stellen; Gebruik animatie om complexe zaken eenvoudig uit te leggen en gebruik video wanneer je de kijker meer wilt betrekken bij jou, je merk of product.

Met een animatie laat je alleen dàt in beeld zien wat essentieel is voor je verhaal zonder verdere afleiding. Dit leidt tot een beter begrip bij de kijker.

Met video bereik je meer betrokkenheid en goodwill. Iemand die dat goed heeft begrepen (en daar al jaren de vruchten van plukt) is Tom Coronel die zijn producten zelf aan prijst in zijn webshops. (Koffie discounter, Plasmadiscounter enz.)

Betrokkenheid

Bij afwisseling in beeld en onderhoudende content, zal de kijker langer laten kijken en dit geldt zowel voor video als animatie.

Onze klanten merken steeds meer de kracht van de combinatie van deze twee vormen. Hierdoor blijft de kijker langer geboeid en kan er meer informatie in de video verwerkt worden.

Kosten en realisatietijd

Kort door de bocht gezegd is een video van 3 minuten gemakkelijker, sneller en dus goedkoper te realiseren dan een animatie van 3 minuten. Maar dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht.

Voor een animatie is natuurlijk allereerst een goede voice-over en pakkende tekst nodig. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de gekozen stem(men). Wanneer dit klaar is kan de animator zijn werk gaan doen. (Dit proces heeft consequenties voor de realisatietijd.) Daarnaast heeft de stijl van animeren, de informatiedichtheid en of het 2D-, 3D-animatie of tekeningen worden, sterke invloed op de prijs.

Voor een video kan het een stuk eenvoudiger uitpakken. Opnemen, monteren en klaar. Maar ook dit is wel weer heel kort door de bocht, en gaat niet op als we het over een Heineken reclame hebben....

Conclusie

Complexe verhalen kunnen goed worden uitgelegd aan de hand van animatie. Betrokkenheid van een kijker bij jou of jouw product bereik je sneller met een video met personen in beeld.

Wanneer je veel informatie kwijt wilt dan is een combinatie van deze twee vormen ideaal om de kijker bij de les te houden. Maar wellicht kan je dan ook beter kiezen voor interactieve video. Hierbij bepaalt de kijker zelf wat hij/zij wil zien.

-3- Hoe lang mag een bedrijfsfilm zijn?

Wat is de ideale lengte van een video voor je bedrijf? Een veel gehoorde discussie.


max_lengte_internetvideo


- 30 seconden!
- Maximaal 1 minuut!
- Toch echt niet meer dan 3 minuten!

Welke lengte video werkt wel en welke niet?

Mensen kijken een video van een uur wanneer ze die interessant vinden.
Waarom dan zo hameren op het belang van een korte video? Het onderscheid zit voornamelijk in het moment van contact, de informatie die er overgebracht wordt en het doel van de video.

Het eerste-klanten-contact
Een video die ingezet wordt voor het-eerste-klanten-contact is doorgaans niet langer dan 2 à 3 minuten. Bij voorkeur tussen de 30 seconden en 1 minuut. Dit is het moment waarop de interesse van de bezoeker voor uw product of dienst gewekt kan worden.
Belangrijk hierin is om zo snel mogelijk duidelijk te maken waarvoor de bezoeker bij jullie terecht kan. De eerste seconden zijn hierin cruciaal.

Orientatiefase van de klant
Grofweg kun je een websitebezoeker indelen in 3 categorieën: Oriënterend, vergelijkend en in de aankoopfase. In deze fase is het niet alleen belangrijk om de juiste inhoud van de video aan te bieden, maar ook de juiste lengte. In een vergelijkende fase gaan de meeste mensen veel dieper qua inhoud. Je wilt de ins- en outs weten van het product, bedrijf of dienst. Hier kun je dan ook veel meer informatie kwijt en dus ook langere video’s. In de Oriënterende fase is het zaak om zo kort en bondig mogelijk te zijn en de bezoeker snel duidelijkheid te geven in wat je voor hem of haar kunt betekenen.

Het klinkt gek, maar een video of animatie van 30 seconden is de meest arbeidsintensieve variant.
De bekende wetenschapper Blaise Pascal zei: 'Ik schrijf je een lange brief, voor een korte heb ik geen tijd.'
Hoe korter de video of de tekst, hoe kernachtiger de boodschap moet zijn. Dit ‘indik’ proces kan aardig wat tijd kosten.

Bij video werk je met shots, ook wel beeldwisselingen genoemd. Bij een gemiddelde shotlengte van 4 seconden kun je 7 tot 8 shots in een video van 30 seconden kwijt, ervan uit gaande dat de video gemonteerd wordt.
Dit komt plat gezegd neer op: Vertel je verhaal in 7 foto’s! Een uitdaging! Als het goed lukt heb je een krachtige video. In de reclame wordt gewerkt met dit soort lengtes alleen is doorgaans de lengte van de shots veel korter. 2 seconde per shot is niet bijzonder meer. Langere video's op internet, doen of niet?

hoe-lang-mag-een-video-zijn
Wanneer internet bezoekers op zoek zijn naar specifieke informatie zullen ze met plezier langere video’s over een onderwerp bekijken. Hou uiteraard wel rekening met de spanningsboog van een kijker. Een video van 1 uur is geen probleem, mits onderhoudend en relevant voor de kijker. Denk aan de mogelijkheid om video’s in delen aan te bieden. Bijvoorbeeld: een video van 1 uur opknippen in 3 delen van 20 minuten. Nodig de kijker na elke video uit om de volgende te kijken. Je kunt dan nagaan hoeveel mensen ook deel 2 en 3 bekijken. Dit geeft inzicht in de doeltreffendheid en populariteit van je video’s.

Het allerbelangrijkste blijft de inhoud en de vorm. Wanneer deze goed aansluiten op de interesse van de kijker en blijven boeien, dan is de lengte van een video van ondergeschikt belang.

-4- Wat kost een bedrijfsfilm?

Deze vraag is even eenvoudig te beantwoorden als: Wat kost een huis? Om een benadering te geven is er meer informatie nodig.
Je maakt een film voor je bedrijf met een bepaald doel voor ogen. Een videoproductie is een investering in tijd en geld en dan is het mooi dat die ook terugverdient wordt, toch?
Ook als weet je van te voren dat een investering in een bedrijfsfilm terugverdient kan worden, dan nog moet je die investering wel kunnen maken.
Hieronder een voorbeeld van hoe je met een eenvoudige opzet ook heel veel effect kan bereiken.


eenvoudige-reclame-uiting

Een reclame over een HEMA worst, die eenvoudig van opzet is, kan net zo effectief zijn als een, in Hollywoodstijl, geproduceerde reclame van de Unox rookworst die een paar ton gekost heeft. Toch hebben beide hun eigen doel en doelgroep.

Als er helder is wat je wilt bereiken met een film, kunnen wij door onze werkmethode een goede schatting maken wat een rendabele manier van filmen is en hoe deze ingezet moet worden om de investering terug te verdienen.
Zo weet je van te voren of de aanpak die we kiezen rendabel is of niet. Deze aanpak maakt het verschil tussen een succesvolle film of een film die alleen een kostenpost is. Kortom, vraag niet: Wat kost een bedrijfsfilm, maar vraag: Wat kan een film me opleveren? Een goede videoproducent denk daarbij met je mee.

-5- Verdiep je in je doelgroep

Een veel gemaakte fout is dat we ons volledig concentreren op het verhaal wat we als bedrijf te vertellen hebben. Maar komt deze boodschap wel aan? Het is gebleken dat wanneer klanten inzien wat een product of dienst voor ze kan betekenen dat ze sneller en langer zullen luisteren. Verdiep je dus in je doelgroep en hun problemen. 
Duik in de belevingswereld van je klant. Sta in zijn/haar schoenen en voel de uitdagingen die er zijn. Waar zit het probleem? Pas dan kan het juiste aas uitgegooid worden. Verkoop een oplossing en geen product. Een goed videoproducent kan je daarbij helpen.

-6- Vertel een verhaal

Het doel van een bedrijfsfilm is dat het blijft plakken op het netvlies van de kijker. Maar hoe doe je dat?
Uit onderzoek blijkt dat wanneer je je boodschap een emotie meegeeft waarmee de kijker zich kan vereenzelvigen
deze beter beklijft. En wanneer je de boodschap daarnaast in een verhaalvorm aanbiedt dit nog eens versterkt kan worden. Een goede videoproducent kan ook hierbij helpen.


-7- Hoe zet je video op je website?

Het 'embed-den' of invoegen van video op je website. Hoe doe je dat? Via YouTube, Vimeo, zelf hosten, nog iets anders, wat is slim?
video-zelf-hosten-op-website-of-niet

Video wordt tegenwoordig op de meest uiteenlopende apparaten en locaties bekeken.
Het is belangrijk dat een video op je website er goed uitziet, snel speelt en gewoon werkt.

We zijn gewend om veel video's te kijken. Het voelt als vanzelfsprekend dat die video's goed spelen, waar je ook bent en hoe je ook kijkt. Op je smartphone, tablet, laptop of desktop. Achter deze vanzelfsprekendheid schuilen slimme technieken.

• Wist je dat YouTube tot 25 verschillende versies van je video maakt? Dit doen ze om een goede kijkervaring te verzorgen op alle apparaten, in combinatie met de verschillende internetsnelheden en overal ter wereld beschikbaar.

Voorbeeld
Je mobiele telefoon heeft een veel kleiner scherm dan je Laptop. YouTube en ook Vimeo, detecteren je apparaat, schermresolutie en internetsnelheid en schotelen je (zonder dat je dat merkt) de beste video grootte en resolutie voor. Wanneer je op een plek bent met een slechte mobiele internetverbinding wil je ook graag dat je video zonder haperen afspeelt.

• Wist je dat wanneer je kijkers over de hele wereld verspreid zijn het heel fijn is dat een partij als Vimeo en YouTube je video's "spiegelen" op meerdere plekken op de wereld zodat de lijnen naar de video's altijd zo kort mogelijk zijn en ze altijd zo goed mogelijk afspelen?

Kortom: Wanneer je een video zelf wilt hosten is het niet eenvoudig om alle kijkers een goede kijkervaring te bieden, wees je hier bewust van en overweeg de voors- en tegens. Wanneer zelf hosten echt een must is zorg dan voor een videobestand dat groot genoeg is om op een computerscherm te bekijken en klein genoeg om ook op een smartphone te bekijken zonder dat de kijker in één keer door zijn of haar datalimiet heen is.

-8- Mag ik elke muziek gebruiken voor mijn bedrijfsfilm?

Dit hangt af van de soort muziek. Er zijn verschillende soorten muziek. Grofweg te onderscheiden in 4 categorieën:

Vrij te gebruiken muziek
De zogenaamde rechtenvrije muziek. Deze muziek is gratis te gebruiken, ook voor commercieel gebruik. YouTube heeft dit bijvoorbeeld als service voor zijn gebruikers. Nadeel is dat dit niet altijd de meest interessante muziek is, maar de collectie rechtenvrije muziek groeit wel snel.

Library muziek
Dit is muziek die speciaal gemaakt is voor gebruik in radiospotjes, commercials of video-uitingen. Hier betaal je één bedrag per tijdseenheid en daarmee koop je gelijk ook de rechten af voor jou videoproductie. Vroeger kocht je library muziek CD’s, en moest je het gebruik van een track meldden bij BUMA/STEMRA, een muziekrechten organisatie. Tegenwoordig zijn er diverse websites met een hele goede muziekkeuze waarbij je bij de aanschaf van een muziekstuk direct de rechten afkoopt voor jou productie. Deze muziek varieert van heel slecht tot heel erg goed.

Commerciële muziek
Zeg maar top 40 muziek. Hier moet je niet alleen voor betalen, maar er moet ook toestemming aan de platenmaatschappij en de artiest worden gevraagd. Afhankelijk van de bekendheid van de artiest en de professionaliteit van de organisatie eromheen komt er wel of geen toestemming. De bedragen die voor het gebruik gevraagd worden kunnen flink oplopen.

Opdrachtmuziek
Muziek die in opdracht gemaakt of gecomponeerd wordt, speciaal voor jouw videoproductie. Dit kan een grote toegevoegde waarde hebben omdat muziek een grote bijdrage kan leveren aan de impact van een film. Nadeel is dat het tijdrovend is en ook een andere prijsstelling heeft. Alles hangt weer samen met het doel, functie en bereik van de film.

-9- Hoe lang duurt het voordat een bedrijfsfilm klaar is?

Elke productie kent 3 fases. Voorbereiding, realisatie, terugkoppeling en oplevering.
Bij de voorbereiding spreek je af wat je exact gaat doen en hoe. Voor een eenvoudige productie kan dit een paar uur zijn maar bij een productie waar een voice-over tekst nodig is kan dit meer tijd in beslag nemen. De terugkoppeling naar het bedrijf toe, of de tekst naar smaak en correct is, neemt het meeste tijd in beslag.
Bij de realisatie weet je exact wat je gaat doen en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Dit is dus goed in te plannen.

Waar in het algemeen dus de meeste tijd verstrijkt is bij de terugkoppeling binnen het bedrijf zelf. Wie moeten er allemaal naar kijken, wie moeten daar over meebeslissen en wie hakt uiteindelijk de knoop door? Hoe beter dit is gestroomlijnd des te korter is de productietijd. Denk daar van tevoren dus goed over na. Plan dit ook in of geef 1 persoon het mandaad om te beslissen bij vragen.
Een snelle productie kan in een week gerealiseerd zijn maar kan ook door een niet gestroomlijnde terugkoppeling uitlopen tot enkele maanden... Een goed videoproductie bedrijf kan helpen om dit terugkoppel proces zo efficient mogelijk op te zetten.

-10- Nieuwste ontwikkelingen in bedrijfsfilms

Communicatie is idealiter tweerichtingsverkeer. Een bedrijfsfilm is vaak éénrichtingsverkeer.
Waar we steeds meer naar toe gaan is dat de kijker beslist wat hij/zij wil weten en zien. Dat betekent dus dat we interactie moeten gaan aanbieden binnen de video. De kijker bepaalt. Dit kan met interactieve video.

Ook zie je dat wanneer wij informatie hebben over degene die kijkt, dat we deze informatie kunnen gebruiken om de film in realtime aan te passen. Zo kunnen we de naam van de kijker in de video verwerken maar ook verdere gegevens die u van uw klant heeft. (factuurgegevens, verzekeringspolissen enz.) Maar ook kunnen we, afhankelijk van de interesses van da kijker, beelden laten zien die hem/haar aanspreken.
Wanneer we dit met interactieve video combineren zijn de mogelijkheden enorm en meer klantgericht.

Wij noemen dit interactieve-slimme-video.