Hoe lang mag een bedrijfsfilm of animatie op internet zijn?

Wat is de ideale lengte van een video voor je bedrijf? Een veel gehoorde discussie.


max_lengte_internetvideo


30 seconden!
Maximaal 1 minuut!
Toch echt niet meer dan 3 minuten!

Welke lengte video werkt wel en welke niet?

Mensen kijken een video van een uur wanneer ze die interessant vinden.
Waarom dan zo hameren op het belang van een korte video? Het onderscheid zit voornamelijk in het moment van contact, de informatie die er overgebracht wordt en het doel van de video.

Het eerste-klanten-contact

Een video die ingezet wordt voor het-eerste-klanten-contact is doorgaans niet langer dan 2 à 3 minuten. Bij voorkeur tussen de 30 seconden en 1 minuut. Dit is het moment waarop de interesse van de bezoeker voor uw product of dienst gewekt kan worden.
Belangrijk hierin is om zo snel mogelijk duidelijk te maken waarvoor de bezoeker bij jullie terecht kan. De eerste seconden zijn hierin cruciaal.

Orientatiefase van de klant

Grofweg kun je een websitebezoeker indelen in 3 categorien: Oriënterend, vergelijkend en in de aankoopfase. In deze fase is het niet alleen belangrijk om de juiste inhoud van de video aan te bieden, maar ook de juiste lengte. In een vergelijkende fase gaan de meeste mensen veel dieper qua inhoud. Je wilt de ins- en outs weten van het product, bedrijf of dienst. Hier kun je dan ook veel meer informatie kwijt en dus ook langere video’s. In de Oriënterende fase is het zaak om zo kort en bondig mogelijk te zijn en de bezoeker snel duidelijkheid te geven in wat je voor hem of haar kunt betekenen.

30 seconden is de meest arbeidsintensieve variant.

De bekende wetenschapper Blaise Pascal zei: 'Ik schrijf je een lange brief, voor een korte heb ik geen tijd.'
Hoe korter de video of de tekst, hoe kernachtiger de boodschap moet zijn. Dit ‘indik’ proces kan aardig wat tijd kosten.

Bij video werk je met shots, ook wel beeldwisselingen genoemd. Bij een gemiddelde shotlengte van 4 seconden kun je 7 tot 8 shots in een video van 30 seconden kwijt, ervan uit gaande dat de video gemonteerd wordt.
Dit komt plat gezegd neer op: Vertel je verhaal in 7 foto’s! Een uitdaging! Als het goed lukt heb je een krachtige video. In de reclame wordt gewerkt met dit soort lengtes alleen is doorgaans de lengte van de shots veel korter. 2 seconde per shot is niet bijzonders meer.

Langere video's op internet, doen of niet?

hoe-lang-mag-een-video-zijn
Wanneer internet bezoekers op zoek zijn naar specifieke informatie zullen ze met plezier langere video’s over een onderwerp bekijken. Hou uiteraard wel rekening met de spanningsboog van een kijker. Een video van 1 uur is geen probleem, mits onderhoudend en relevant voor de kijker. Denk aan de mogelijkheid om video’s in delen aan te bieden. Bijvoorbeeld: een video van 1 uur opknippen in 3 delen van 20 minuten. Nodig de kijker na elke video uit om de volgende te kijken. Je kunt dan nagaan hoeveel mensen ook deel 2 en 3 bekeken. Dit geeft inzicht in de doeltreffendheid en populariteit van je video’s.

Het allerbelangrijkste blijft de inhoud en de vorm. Wanneer deze goed aansluiten op de interesse van de kijker en blijven boeien, dan is de lengte van een video van ondergeschikt belang.

Succes met je video!

Dit is geen geldig emailadres controleer uw invoer
Wil je s.v.p. kort beschrijven wat voor soort productie je in gedachten hebt?
Dank je wel, je informatie is verzonden×
Sorry, er is iets fout gegaan, je informatie is niet verzonden×