Bereken de cropfactor van je camera

Allereerst, wat houdt de hierboven genoemde cropfactor in?

De term cropfactor wordt in de foto en video wereld gebruikt om een vergelijking te kunnen maken tussen de openingshoeken van lenzen op verschillende camera’s.

Bijvoorbeeld een 50mm lens. De openingshoek van een 50mm lens op een analoge camera is heel anders dan op de meeste digitale camera’s. Hoe kan dit?
Dit komt door de verschillende groottes van de sensoren in de digitale camera’s, de zogenaamde CCD of CMOS chips. Dit is de vervanger van de vroeger analoge film.

De meeste analoge camera's maken gebruik van zogenaamde 35 mm films. Een negatief-film of dia-film in middenformaat.De maten van het lichtgevoelige vlak van een 35 mm film zijn 36 x 24 mm. Dit is de norm vanwaaruit de cropfactor wordt bepaald.
Bij een digitale camera met een FullFrame sensor heeft de sensor een grote die overeenkomt met 35mm film en een cropfactor van 1. To Crop betekend: bijsnijden. De FullFrame Sensor is dus qua formaat 'niet bijgesneden' t.o.v. de analoge 35mm film.

Cropfactor vergeleken met 35mm film camera en Canon 5D en 750D

Een APS-C formaat sensor in een digitale camera, zoals die bijvoorbeeld in een Canon 350D tot 750D wordt gebruikt, heeft kleinere afmetingen dan de hierboven genoemde 35 mm film, nl.: 22,7 x 15,1 mm.
Deze sensor is t.o.v. een 35mm analoge film wel 'bijgesneden' en kleiner.

De maten van camera sensoren worden doorgaans in inches opgegeven en neemt men hiervoor de diagonaal. (Zie ook de tekening hieronder) Voor een goede vergelijking wordt in dit artikel deze maatvoering aangehouden.

De diagonaal van een 35 mm film is 1,7 inch. Van een APS-C formaat sensor is die 1,07 inch.

Dat geeft een cropfactor van: 1,7 / 1,07 = 1,6

Dus een APS-C formaat sensor heeft een cropfactor van 1,6.

Lengte van je lens in mm oftewel de Brandpuntsafstand

De meeste fotografen zijn gewend om de lengte van een lens te specificeren in millimeters, wat staat voor de brandpuntsafstand. Die afstand bepaalt de openingshoek van de lens, oftewel de breedte en hoogte van het kijkveld. Lens-fabrikanten specificeren de brandpuntsafstand in 'mm'.
Een lens van 28 mm wordt een groothoeklens genoemd en heeft een grote openingshoek. Een lens van 400 mm wordt een telelens genoemd en haalt het onderwerp 'dichterbij'.

Allereerst is de brandpuntsafstand een fysiek gegeven van de lens en wordt niet beïnvloed door de grootte van de sensor. Deze is gemaakt om een optimaal beeld te geven op een 35mm film formaat. Bij een kleiner oppervlak van de sensor valt in feite een deel van het beeld weg omdat het buiten de sensor valt. Dat is wat we een crop (uitsnede) van het beeld noemen.

Doordat een deel van het beeld buiten de sensor valt zie je een kleiner deel van het beeld dat de lens ‘vangt’, en lijkt het of de openingshoek kleiner is. Deze (effectieve) brandpuntsafstand is te berekenen met de cropfactor. Vanaf nu gebruiken we hiervoor de term: 'effectieve brandpuntsafstand'.